Kolozsvári testvérek


Kolozsvári Márton és György művészete Európában egyedülálló jelenség, melyet a kutatás régóta vizsgál, itáliai, franciaországi, máskor csehországi előzményeket keresve. Egyetlen ránkmaradt művük az 1373-as prágai Szent György-szobor. Többi alkotásukat leírásokból ismerjük.
Nagyváradon állt Szent István, Imre és László szobra (1372 előtt) és Szent László lovasszobra (1390). Nem tudni, Nagy Lajos korában ajándékként, vagy később került-e Prágába a Szent György-szobor, és eredetileg is kútszobor volt-e, vagy fülkében esetleg oltáron állt?

A mesterek viaszvesztéses eljárással öntötték szobrukat, amelyet az antikvitás óta nem alkalmaztak életnagyságú vagy ahhoz közeli méretű szobron. Ebből azonban nyilvánvaló, hogy az egész alkotás az ő művük. Apró technikai részletek ötvösséggel való kapcsolata nem magyarázza művészetüket. A figura típusa, a ló elforduló mozdulata, a talapzat növényekkel, állatokkal benépesített tája mind az udvari festészet ihletését igazolják. Festészeti ikonográfiai elemekből és az internacionális udvari kultúra ideáljából teremtették művüket.


Előző lapra