BECK Judit
(1909, Budapest - 1995, Budapest)Beck Judit (Gombosi Györgyné, Major Tamásné) festő a Pápáról származó Beck művészcsalád sarja. A szobrász Beck Ö. Fülöp lánya, a szobrász Beck András testvére. 1926-ban került a budapesti Képzőművészeti Főiskolára, ahol Csók István növendékeként végzett 1930-ban. Korai munkáit derűs, élénk színekből építkező kolorit, dekoratív, falikárpitokat idéző, színsíkokból való komponálás jellemzi. A főiskola elvégzése után Berlinben és Párizsban járt tanulmányúton, a harmincas évek végén hosszabb időt töltött Párizs mellett Londonban is. 1934 után Derkovits Gyula műveinek hatására színvilága, és portréinak emberszemlélete is fokozatosan megváltozott. 1935-ben elnyerte a Szinyei Társaság kitüntető elismerését, ekkortól kezdve rendszeresen szerepelt budapesti tárlatokon, tagja lett a Képzőművészek Új Társaságának.

Először 1936-ban Modok Mária meghívására érkezett Szentendrére, ahol Gráber Margit, Perlrott Csaba Vilmos, Kmetty János társaságában dolgozott. Bár hivatalosan sohasem lett a szentendrei Régi Művésztelep tagja, festészete a harmincas évek közepétől több szállal kötődik a telep életéhez. A portrék mellett szentendrei életképein ebben az időben leggyakrabban a gyermekét dajkáló anya vagy a munkájába merülő, dolgozó ember jelenik meg. A harmincas évek végén Beck Judit művészetének "fekete korszakát" mély tónusú, expresszív megformálású önarcképek és aktos kompozíciók képviselik.

Míg a negyvenes években elsősorban a kétkezi munkát végző emberek világát jelenítette meg, addig az ötvenes évektől Major Tamás révén közelkerült a színház világához. Színészportréinak többségét a Magyar Nemzeti Galéria és a Színháztörténeti Múzeum őrzi. Az arcképek mellett e korszakban életművének jelentős részét virágképei teszik ki. Szentendrei virágoskertjének részleteit megörökítő festményeiből több virágnaptár készült a hetvenes években.

Kísérletezőkedvét jelzi, hogy a festészet mellett bábtervezéssel, kerámiakészítéssel, textil faliképek alkotásával, sajátos technikájú üvegfestéssel, papírdomborításos grafikával is foglalkozott. 1990-ben katalógussal kísért, gyűjteményes kiállítása volt a Szentendre Képtárban és a pápai Városi Galériában.Tegye meg észrevételeit, írjon a vendégkönyvbe és küldjön képeslapot.
Készítette és fenntartja Krén Emil és Marx Dániel a T-Systems Magyarország Zrt. támogatásával